Workshop Muzi-Bel

Hoe ziet een Muzi-Bel workshop eruit?

We noemen de workshops wel eens gekscherend ‘een muzikale activiteit voor niet-muzikale mensen’. Tijdens een korte kennismaking met blaasmuziek ervaar je de verbindende kracht van muziek. Je zult moeten samenwerken om tot een resultaat te komen; samen een gekozen nummer spelen. Dat is de kracht van muziek!

Muziek als ijsbreker
Muziek verbindt mensen, weet Xandra. “Daarom werkt een workshop ook zo goed als teambuilding-activiteit met je collega’s”, legt Xandra uit. “Wanneer mensen binnenkomen mogen ze direct een nummertje trekken uit een bakje. Ze weten niet wat dit nummer doet of wat de context is. Dan krijg je al direct gesprekken: welk nummer hebben jullie?” 

De nummers bepalen wie welk instrument krijgt, en wie waar gaat zitten. Afhankelijk van de grootte van de groep wordt er vooraf een selectie gemaakt van verschillende blaasinstrumenten: enerzijds de trompet, hoorn en tuba, anderzijds de klarinet en saxofoon. “Ik zet dezelfde instrumenten en dezelfde ‘groepen’ zo veel mogelijk bij elkaar”, zegt Xandra. “Dat is voor mij als dirigent makkelijker, maar dan kunnen mensen ook hulp vragen aan hun buren. Uiteraard zorg ik ervoor dat mensen die op het werk naast elkaar zitten tijdens de workshop uit elkaar zitten. En wanneer je zelf al een instrument bespeelt moet je ook niet denken dat je er ‘makkelijk’ vanaf komt; dan krijg je een ander instrument, zodat ook jij vanaf nul moet beginnen.”

Uit je comfort zone
Met inspeeloefeningen kan iedereen zijn of haar instrument een beetje leren kennen. Xandra legt uit hoe instrumenten werken en vervolgens kiest de groep welk nummer ze willen spelen. “Ze kunnen kiezen uit vijf bekende nummers die lekker swingen”, aldus Xandra. “Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de weg daar naartoe. Dat is met name het samenwerken met andere mensen dan je directe collega’s. Ik haal mensen uit hun comfort zone, geef ze een instrument in handen, en laat ze samen muziek maken. 

Je moet samen iets neerzetten en elkaar helpen. In het begin klinkt het vaak nergens naar, maar dat werkt ook heel goed om de spanning weg te nemen en iedereen te laten relaxen. Een Muzi-Bel workshop is altijd, letterlijk, lachen geblazen.” 

Teambuilding met muziek
Volgens Xandra is het prachtig om te zien hoe verschillende dingen samenkomen tijdens de workshops; hoe collega’s dichter naar elkaar toekomen en elkaar helpen, en hoe zij samen orde scheppen in de muzikale kakofonie. “Het eindresultaat is een prachtige teambuilding- oefening waar lol hebben voorop staat”, concludeert Xandra. “Door samen te werken heb je samen met je collega’s toch iets bereikt. Aan het eind van de workshop wordt het nummer ook gefilmd, wat het bedrijf naderhand toegestuurd krijgt als leuke herinnering.” 

Denk jij dat muziek ook binnen jouw team iets moois teweeg kan brengen? 
Overweeg dan ook een workshop van Muzi-Bel! Neem contact op voor meer informatie.