Xandra Dankloff | Muzi-Bel

Xandra – de muzikant achter Muzi-Bel

Muziek is de grote liefde van Xandra die als een rode draad door haar leven loopt. Al op zevenjarige leeftijd had zij haar eerste instrument – de blokfluit – in handen en in de loop der jaren heeft ze zich ook bekwaamd met de trompet, piano, dwarsfluit, en haar favoriete instrument: de hoorn. Ze vertelt je graag over hoe ze muziek ervaart en hoe ze deze passie wil overbrengen met Muzi-Bel. Wie is Xandra Dankloff? Je leest het hier.

Liefde voor muziek
Xandra woont al sinds haar vierde in Hapert. “Mijn muzikale opvoeding begon voor mij met de blokfluit”, vertelt ze. “Niet veel later kwam daar de trompet bij en uiteindelijk ook de piano, omdat ik naar het Conservatorium wilde. Daar heb ik een opleiding gevolgd tot docerend musicus, maar doordat er bijna geen werk was in mijn vakgebied heb ik mij om laten scholen tot leerkracht basisonderwijs.” 

Jarenlang heeft Xandra met plezier voor de klas gestaan en gewerkt met kinderen van alle leeftijden. Inmiddels is ze niet meer actief als leerkracht maar doet ze voornamelijk administratief werk. Ondertussen is de passie voor muziek nooit weggegaan. Het zit immers in haar bloed! “Wanneer ik een instrument vastpak beginnen mijn ogen te fonkelen, zeggen mensen tegen me”, aldus Xandra.

Kunst Adelt en Art4you
Toen Xandra de trompet onder controle had ging ze in Hapert bij de ‘harmonie’: muziekvereniging Kunst Adelt. “Daar heb ik lange tijd het beginnend harmonieorkest gedirigeerd”, vertelt ze. “Dit waren kinderen die nog geen muziekdiploma hadden maar die zo toch al samen kunnen spelen. Ook heb ik de afgelopen jaren ondersteuning gegeven aan de blazersklas van Veldhovense muziekschool Art4you, die de muzieklessen op basisschool ’t Palet in Hapert verzorgen.” 

Volgens Xandra ging de combinatie van muziek en educatie haar goed af. “Mijn ervaring als basisschoolleerkracht komt me zo nog goed van pas”, zegt ze hierover. “Het gaf me ook het idee om workshops te gaan geven, maar dan aan volwassenen.”

Het ontstaan van Muzi-Bel
Een schijnbaar onschuldige workshop voor de Rotary was het laatste zetje dat Xandra nodig had om haar droom na te jagen. “Zij wilden vanwege hun jubileum een maatschappelijk doel sponsoren”, vertelt ze. “Daarvoor kozen ze Kunst Adelt uit. Wij waren daar ontzettend blij mee, maar we wilden wel wat terugdoen. Toen besloten we een workshop te geven aan de leden. Op dat moment vielen voor mij alle puzzelstukjes op z’n plek. Ik kreeg er zo’n energie-boost van, en enorm veel leuke en bemoedigende reacties, dat ik besloot er werk van te maken. Hoe mooi is het om samen muziek te kunnen maken? Mijn hart ligt bij muziek en dat wil ik graag met mensen delen. Zo is Muzi-Bel ontstaan!”