Workshop Muzi-Bel | GNT Mierlo

"Een unieke kans om iets nieuws te leren" - GNT International

Een unieke kans om iets nieuws te leren | Jan Hermans is Head of Productions bij GNT International. Hij stuurt een team aan en dat team wilde hij eens verrassen met een andereactiviteit dan zijn collegas gewend waren. Het werd een muzikale workshop van Muzi-Bel. Met heel veel plezier kijkt Jan met zijn team terug op de middag waarin naast getoeterd ook heel veel gelachen werd. 

Ik kwam op het idee van de muzikale workshop via mijn vrouw. Zij kent Xandra en hoorde van de workshops die ze geeft. Dat leek me wel wat; ik ben zelf graag met muziek b ezig – ik speel gitaar – en ik weet dus hoe ontspannend muziek kan zijn. Dat Xandra alleen blaasinstrumenten meeneemt is leuk want daarmee wordt de groep meteen al verrast. De collegas die al een blaasinstrument spelen, waren niet in het voordeel want uiteraard zorgde Xandra ervoor dat zij een ander instrument kregen. Daarmee moesten ook zij weer aan de basis beginnen. Het enige voordeel dat zij hadden was dat ze iets meer blaasconditiehadden; de rest was bekaf na drie uur blazen. 

Het bleek niet mee te vallen om mooi geluid uit de instrumenten te krijgen. Sterker nog: het bleek al een uitdaging om iets van geluid uit het instrument te krijgen. Dat was het eerste doel, dat het mooi ging klinken was van later zorg. Het is mooi om te zien hoe Xandra dat doet, met hoeveel geduld ze uitlegt hoe een instrument bespeeld moet worden en wat dat met de groep doet. Het was soms net of Xandra voor een klas met kinderen stond, zo uitgelaten waren de collegas. Eerst zit iedereen een beetje onwennig met zon instrument in zijn hand maar naarmate de workshop vordert, wil iedereen ook echt dat het lukt. Het was dan ook de kers op de taart toen we aan het eind van de workshop een echt nummer konden spelen, dat vrij redelijk klonk. We gaan er de muziekwereld niet mee veroveren maar het was een knappe prestatie, vonden we zelf.

Dat we een paar noten hebben leren lezen, is mooi meegenomen.
Voor ons was de workshop echt bedoeld als ontspannen uitje. Ik kan me voorstellen dat zo’n sessie ook ingezet wordt voor teambuilding. De kracht zit ‘m in het lot, dat je niet weet welk instrument je krijgt. Er wordt geen rekening gehouden met bestaande rollen en patronen in het team, dat maakt het spannend en ontspannend tegelijk. Xandra weet met groot enthousiasme haar kennis over te dragen en mensen te enthousiasmeren. 

Ik heb in ieder geval geleerd dat je muzikaal kunt zijn – ik kan best aardig gitaar spelen – maar dat dat niet wil zeggen dat je een blaasinstrument kunt bespelen. Ik heb het ervaren als een unieke kans om iets nieuws te leren. We hebben ontzettend veel gelachen met elkaar en de collega’s op een andere manier leren kennen. Ik weet nu van mezelf dat ik geen groot talent op trompet ben maar dat is niet erg; ik heb heel veel plezier gehad en datzelfde heb ik van mijn collega’s terug gehoord.”