Workshop Muzi-Bel | Basisschool Het Palet

‘Muziek verbroedert’ – Chris van Het Palet

Dat de meesten van ons de afgelopen anderhalf jaar onze collegas minder vaak gezien hebben, behoeft geen verdere toelichting. Het was een noodzakelijke gang van zaken, maar niet eentje die per sé de teamgeest ten goede kwam. Daarom was het bij Basisschool Het Palet in Hapert begin dit schooljaar, toen de maatregelen het toelieten, hoog tijd voor een dagje teambuilding. Een workshop muziekles mocht niet op de planning ontbreken. Adjunct-directeur Chris Kraaijvanger vertelt waarom.

Teambuilding door (onder andere) muziek
Als docenten van een basisschool vorm je een team; je werkt dagelijks hecht met elkaar samen. Een toegewijde teambuilding-activiteit is wel eens leuk om te doen, maar is niet iets dat ieder jaar op de agenda staat. Dit jaar was die behoefte er meer dan ooit. “We hebben ons team dit schooljaar aanzienlijk uitgebreid”, vertelt Chris, die dit jaar zelf doorschoof naar zijn huidige functie. “Daarnaast was er de behoefte van het team om weer eens iets samen te kunnen doen.” 

Met die wens is er besloten om gedurende de ochtend van een studiedag diverse workshops te organiseren waar een aantal teamleden aan deel konden nemen. “Dat was een natuurwandeling onder leiding van meester Mart, een les mindfulness door onze docente Marjolein, en een workshop beeldende vorming van onze leerkrachten Yvon en Janneke. En tot slot hebben we de hulp ingeschakeld van Xandra van Muzi-Bel voor een muzikale workshop.” 

Xandra was de enige docente op de studiedag die géén vast deel uitmaakt van het team van Het Palet. Zij is samen met Hanneke vanuit muziekvereniging Kunst Adelt als muziekdocent verbonden aan Het Palet. “Ieder jaar bieden wij onze leerlingen een slagwerkklas en een blazersklas aan”, legt Chris uit. “Xandra verzorgt daarbij de blazersklas. Toen zij de workshop aanbood leek dat goed te passen bij wat we wilden doen. Als cultuurprofiel school vinden we het als bestuur namelijk belangrijk om zelf ook te ervaren wat we aan onze leerlingen willen overbrengen.”

Laagdrempelig buiten je comfort zone
Iedere docent kon kiezen één van de vier workshops; een teambuilding-activiteit waar zij zich prettig bij voelden. Chris koos bijvoorbeeld voor de workshop van Xandra. “Het gaat erom dat je samen muzikaal bezig bent”, legt Chris uit. “Je bent namelijk op een totaal andere manier dan normaal met elkaar in contact, vanuit een andere invalshoek. Iedereen komt een beetje uit zijn of haar comfort zone. Dat levert een bijzondere dynamiek op. Binnen een uur kan iedereen zijn of haar instrument bespelen en wordt er samen een nummer ten gehore gebracht.” 

“Xandra is in staat om goed in te schatten hoe ze met iedereen om kan gaan”, vertelt Chris, die zelf ook deelnam, over Xandra als instructrice. “Ze krijgt iedereen aan het spelen op laagdrempelige wijze. Zelfs degenen die sceptisch waren moesten achteraf hun mening bijstellen. Er komt spontaan een soort enthousiasme los en iedereen levert een bijdrage aan het geheel. Muziek verbroedert!”