Drums

De verschillen tussen blaasinstrumenten en slagwerk

Al van jongs af aan is muziek de rode draad door mijn leven; blaasinstrumenten, om precies te zijn. Ik ben blij dat ik die lijn door heb mogen trekken naar wat nu mijn werk is. Voor mij waren blaasinstrumenten een logische keuze – met slagwerk kon ik gewoonweg niet uit de voeten. Vandaag wil ik je vertellen over deze beide muzikale takken van sport, en hoe je ze met elkaar kunt vergelijken.

Ritme versus klank
Slagwerk draait meer om ritme; blaasinstrumenten meer om klank en toonhoogte. Slagwerk kun je nog verder onderverdelen in melodisch (denk aan de marimba en xylofoon) en niet-melodisch (de rest). Het is in veel gevallen de basis waarop de rest van de band of het orkest kan bouwen. Ik heb enorm veel respect voor slagwerk; ik zou willen dat ik het zelf kon!

Slagwerk doe je vooral met je handen, terwijl je bij blaasinstrumenten werkt met je mond en je longen. Met een blaasinstrument ben je doorgaans veel meer bezig met verschillende tonen, terwijl dat bij slagwerk vaak niet het geval is (uitgezonderd de melodische instrumenten). Ook hebben blaasinstrumenten allemaal een eigen klank. Veel mensen kunnen dat typerende geluid er direct uit halen.

Blazen met COPD of astma
Je zou misschien denken dat er een streep door blaasinstrumenten kan wanneer je COPD of astma hebt. Ik kan je het tegendeel vertellen – ik raad het je juist aan! Wanneer ik op school een kind in de klas heb met astma of COPD, dan raad ik ze altijd aan om vooral met blaasinstrumenten te beginnen.

Ga maar na – als je ergens beter in wilt worden, dan ga je trainen. Hardlopen, tennis, voetbal en noem maar op; oefening baart kunst. Zo is dat ook met je longen. Met een blaasinstrument train je je longen. Mijn collega Hanneke is mede daardoor in de muziek terecht gekomen en ze merkt de voordelen ervan. Daar kan geen slagwerkinstrument tegenop!

Uitnodigend
Vanuit mijn eigen passie ben ik begonnen met het verzorgen van workshops met blaasinstrumenten. Ik merk dat deze instrumenten een grote aantrekkingskracht hebben. Blaasinstrumenten hebben in mijn optiek ook een lage ‘instap’: je moet even doorhebben hoe je hem vast moet houden, maar daarna ga je snel aan de slag. Dat is denk ik ook de kracht van mijn workshops – het gaat niet zo zeer om het eindresultaat, maar om plezier hebben en samen muziek maken. Ik denk dat blaasinstrumenten zich daar uitstekend voor lenen. En: hoe langer de workshop duurt, hoe beter de klank wordt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Welk instrument bespeel jij? Ik merk dat iedereen (on)bewust een voorkeur heeft. De één vindt een bepaald instrument mooi, of wil ook juist dat instrument bespelen dat een familielid speelt – of daarom juist iets totaal anders! Ik ben benieuwd naar jouw motivatie.