Welke muziekgroepen zijn er binnen een orkest?

Een mooi plaatje om te zien en een plezier voor je oren: een orkest. Een orkest bestaat uit een groep mensen die elk een ander muziekinstrument bespelen en samen muziek maken. De musici zijn op het podium verdeeld in verschillende groepen of families. Alle instrumenten zijn zo dus ook verdeeld in instrumentgroepen. In deze blog zoomen we in op de blaasorkesten en bespreken we de verschillende muziekgroepen en welke positie deze innemen binnen een orkest.

De houtblazers
Houtblazers zijn de muziekinstrumenten waarvan de klanken worden gevormd door het aanblazen van een houten rietje. Vaak zijn deze instrumenten oorspronkelijk uit hout gemaakt, al zitten er soms wel uitzonderingen tussen. Een fluit wordt niet aangeblazen door een rietje maar is van oorsprong van hout gemaakt, vandaar dat deze tot de houtblazers hoort. Onder de houtblazers vallen onder andere: de hobo, klarinet en de fagot.

De koperblazers
Koperblazers zijn de mensen in het orkest die de koperblaasinstrumenten bespelen. Bij deze muziekinstrumenten wordt er geluid gemaakt door met gespannen lippen tegen een kuipmondstuk te blazen. Het geluid kan hier ontstaan dankzij de trillingen. Deze instrumenten zijn van metaal en hebben geen rieten om geluid mee te maken. Instrumenten zoals de trompet, hoorn, trombone en de tuba behoren tot de koperblazers.

De slagwerkers
Mensen die muziek maken door middel van het spelen op slagwerkinstrumenten, worden ook wel de slagwerkers genoemd. Van alle orkestleden spelen deze mensen vaak de meeste verschillende slagwerkinstrumenten. Onder slagwerkinstrumenten wordt een verschil gemaakt tussen gestemd en ongestemd slagwerk. Gestemd slagwerk zijn instrumenten met een toonhoogte, terwijl ongestemd slagwerk instrumenten zijn zonder toonhoogte. Onder gestemd slagwerk vallen: pauken, xylofoon, marimba en klokkenspel. Onder ongestemd slagwerk vallen: trom, triangel, bekkens en snaredrum.

Soorten orkesten
Een orkest is een grote groep mensen die samen muziek maken. Omdat er veel verschillende orkesten zijn, bestaat ook elk orkest uit verschillende muziekinstrumenten. In Nederland zie je drie typen blaasorkesten. Het verschil tussen deze orkesten zit in de bezetting. Wij hebben de blaasorkesten op een rijtje gezet: 

1. Harmonieorkest. Een harmonieorkest bestaat uit hout- en koperblazers en slagwerkers. 

2. Fanfare. Een fanfare bestaat uitsluitend uit koperblazers, saxofoons en slagwerkers. 

3. Brassband. Deze orkestvorm bestaat uit koperblazers en slagwerkers. 

Wist je dat elke instrumentgroep vaak zijn eigen plek heeft binnen het orkest? Dit heeft te maken met het geluid van het instrument. Zo zitten de houtblazers vaak vooraan en de slagwerkers en koperblazers juist achteraan. De instrumenten die achteraan zitten zijn luider van geluid! 

Ben jij benieuwd hoe het is om in een orkest te spelen? Kom het zelf ervaren! Neem voor meer informatie contact met ons op.