Muzi-Bel muzikale workshop

I Feel Good

Wie bij Xanda Dankloff van Muzi-Bel aan de slag gaat, gaat gegarandeerd uit zijn comfortzone. Nieuwe dingen leren, anders tegen mensen aankijken en je rugzak volstoppen met nieuwe ervaringen. Xandra vertelt graag hoe een workshop blaasinstrument bespelen eruitziet.

Meteen lachende gezichten
“Het leukst is het als mensen geen idee hebben waar ze terecht zijn gekomen. Ik begin op tijd want ik zorg dat alle blaasinstrumenten klaarstaan als de deelnemers binnenkomen. Mooi op een rijtje staan de klarinetten, de saxofoons, de tuba’s, de dwarsfluiten, de trompetten en de hoorns. Zonder uitzondering beginnen de deelnemers te lachen als ze dat zien. Ik heb nog nooit een groep gehad waarbij niet tenminste één persoon zei dat dit niks ging worden. Iedereen trekt een nummer uit de hoge hoed, maar weet niet wat dat nummer betekent. Ik wel. Na een rondje uitleggen wat we gaan doen – muziek maken – wie ik ben en hoe je geluid uit de diverse instrumenten krijgt, gaan we aan de slag. Mochten er muzikanten tussen de deelnemers zitten, dan zorg ik ervoor dat ze een instrument krijgen dat ze nog niet kennen.

Klinkt als muziek in de oren
Iedereen mag proberen geluid uit zijn instrument te krijgen en dat valt niet altijd mee. Binnen tien minuten is er zeker iets te horen. Dat klinkt nog niet altijd als muziek in de oren maar geluid is er. Dan gaan we verfijnen. We nemen de tijd om de eerste beginselen van het instrument en het noten lezen te leren. Het mooie is dat dan de teambuilding al is begonnen. Degene die het snel snapt, helpt de anderen. Ik zorg voor potloden om aantekeningen te kunnen maken, leuk om te zien hoe mensen de aanwijzingen noteren; dat doen ze op het conservatorium heel anders, zal ik maar zeggen. Na ongeveer drie kwartier lassen we een korte pauze in, om op adem te komen en even te ontspannen.

Hup, daar gaat de comfortzone
In het tweede blok gaan we met een muziekband meespelen. Meestal kies ik voor het lied ‘Doe je mee’ en dat doen ze dan allemaal. We analyseren eerst de noten en de melodie en dan is het blazen geblazen. De tweede uitdaging is om ‘I Feel Good’ uit het hoofd mee te spelen. Als dat lekker loopt – en het is echt per groep verschillend hoe snel het opgepakt wordt – gaan we daar een dansje bij verzinnen, die muziek leent zich er uitstekend voor. Hup, daar gaat de comfortzone, als je er nog niet uit was, gaat dat nu zéker gebeuren. In de loop van het tweede blok zie je hoe snel iedereen het instrument heeft leren kennen. Ik heb een lijstje met nummers waaruit de deelnemers nog kunnen kiezen: van Snollebollekes tot Queen, alles wordt met evenveel enthousiasme gespeeld.

Van fabriekshal tot feestzaal
Deze workshop is een heel verrassende manier van teambuilding, daarom wordt het vaak bij bedrijven ingezet. Je zit een keer naast een andere collega, werkt aan iets anders dan normaal en degene van wie je ’t het minst verwacht, blijkt ineens de ster van de afdeling. Rollen en verschillen vallen weg; de manager blijkt het ineens even niet onder controle te hebben en de stagiaire blijkt onontdekte talenten te hebben; bij deze workshop komt het geheid naar boven. De workshop kan in principe overal gegeven worden: van fabriekshal tot feestzaal en is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Het is naast teambuilding ook een ontspannende activiteit tijdens een vriendenweekend, de viering van een jubileum, een familiefeest of vrijwilligersactiviteit.

Aan het einde van de dag maken we een filmopname, die wordt doorgestuurd. Leuk voor later…”