Muziek maken met een tuinslang

Naast de inmiddels bekende workshops met echte blaasinstrumenten, heeft Xandra van Muzi-Bel een speciaal op kinderen gerichte workshop ontwikkeld: het maken en bespelen van een tuinslanghoorn. Een activiteit waarbij kinderen van de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool zelf een hoorn maken, die leren bespelen en waar zelfs een wedstrijd mee gehouden wordt.

Muziek uit een tuinslang
Wat is er leuker dan je eigen instrument maken? En dan ook nog eentje waar geluid uit komt. Met de meest simpele materialen kun je een hoorn maken, heeft Xandra op internet geleerd. “Je hebt niet méér nodig dan een stuk tuinslang, een trechter, gekleurde duct tape en een stukje vijverslang en je kunt aan de slag”, vertelt Xandra. “De reacties van de kinderen zijn altijd geweldig. Ze zien de materialen en willen meteen aan de gang, ze kunnen nauwelijks wachten tot de instructie voorbij is. Daar komen mijn skills als leerkracht doorgaans goed van pas.”

De juiste lengte bepaalt de toon
De stukken tuinslang zijn al op de juiste maat geknipt als de workshop begint. “Ik weet hoeveel centimeter nodig is om geluid uit de hoorn te krijgen. De lengte bepaalt namelijk de toon die bereikt wordt. Met gekleurde tape worden de diverse onderdelen aan elkaar bevestigd en dan kan het toeteren beginnen. Het is altijd een kakafonie maar wel heel gezellig omdat de leerlingen zo enthousiast zijn. Een leuke en toegankelijke manier om kinderen in aanraking te brengen met een muziekinstrument.”

Versieren en een wedstrijd
De workshop wordt verdeeld in een aantal fases. Xandra: “Het begint met het maken van het instrument, dan mogen ze proberen geluid uit de hoorn te krijgen en oefenen we samen op het nummer ‘Samba di Janeiro’. Om even te ontspannen, mogen ze de tuinslanghoorn versieren met de gekleurde tape en stickers die ik meebreng. We sluiten af met een mini-concertje en meestal doen we ook nog een wedstrijdje: wie kan het langst een toon vasthouden of wie produceert de meeste tonen. Het is echt leuk om te zien hoe snel de leerlingen het oppikken en hoeveel plezier ze eraan beleven.”

Aantrekkelijk
Voor scholen is deze workshop aantrekkelijk vanwege de prijs. “De workshop duurt ongeveer anderhalf uur, dat is doorgaans lang genoeg vanwege de spanningsboog van de leerlingen. Materialen die nodig zijn, zijn bij de prijs inbegrepen. Na afloop mogen de instrumenten natúúrlijk mee naar huis, als blijvende herinnering aan een leuke schoolactiviteit”

Ook voor volwassenen
Overigens is de workshop niet alleen voor kinderen en scholen; ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan deze activiteit. Denk er eens aan bij het organiseren van een vriendenweekend, een vrijgezellenfeest of een personeelsactiviteit. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.