Een workshop valt of staat met degene die 'm geeft

Een personeelsfeestje is vaak leuker als er een activiteit wordt aangeboden. Dat vond Ralf, eigenaar van een varkensbedrijf in Sint-Oedenrode. Hij ging achter de computer zitten en kwam met een paar klikken terecht bij de Workshop Blaasinstrumenten van Muzi-Bel. Dat leek hem wel wat en hij werd niet teleurgesteld.

“Een feestje voor mijn personeel en hun partners in mijn eigen achtertuin, dat was de opzet. Maar dan wel een feestje waarbij we ook
iets konden doen. Iets dat toegankelijk is, voor alle leeftijden leuk is en waarbij iedereen mee kan doen. Toen ik – via leukeworkshop.nl – tegen de workshop van Muzi-Bel aanliep, leek me dat meteen geschikt. Voor zover ik wist speelde niemand van de gasten een instrument en was het dus voor iedereen nieuw. Het leek me vooral grappig en dat was het ook. De eerste reacties waren vooral in de trant van ‘O, nee hè!’ of ‘O jeeee’ maar iedereen probeerde het aangeboden instrument. Er was één feestganger die het gewoon echt niet leuk vond omdat het niet lukte; Xandra heeft geprobeerd hem erbij te betrekken maar als iemand echt niet wil, dan moet je dat ook respecteren. Hij vond het wel leuk om erbij te zitten en ons te zien zweten.

Eerlijk gezegd ben je best een beetje trots als je na even oefenen een échte toon uit het instrument krijgt. Ik moet zeggen: het valt niet
mee hoor. Een instrument spelen is best moeilijk, maar Xandra gaf goede uitleg over de verschillende instrumenten en één voor één kwamen de tonen eruit. Het leek er soms zelfs op alsof het precies de noten waren die op papier stonden, maar helemaal zeker ben ik niet. Het was gewoon heel erg leuk en gezellig. 

Trots als er daadwerkelijk tonen uit het instrument komen

Xandra is een goede instructeur; ze houdt de spanningsboog van de deelnemers goed in de gaten en blijft niet te lang stilstaan bij de theorie. Noten leren is best pittig, als je dat niet in één keer doorhebt, heeft het niet veel zin om er heel veel tijd aan te besteden, daar is zo’n workshop te kort voor. Je kunt merken dat Xandra een onderwijsachtergrond heeft, ze kan goed omgaan met een groep en heeft door wanneer het moment gekomen is waarop de zin over is. Een workshop als deze valt of staat met degene die ‘m geeft. Wat dat betreft: helemaal goed. Xandra deed het superleuk, had oog voor alle deelnemers en wist voor elkaar te krijgen dat wij (een soort van) muziek maakten.

Ik geloof niet dat we mensen geïnspireerd hebben om lid te worden van een lokale fanfare of blaaskapel, maar je weet het niet hè? Ik kan me goed voorstellen dat deze workshop mensen die zoeken naar een nieuwe hobby op een idee kan brengen. Je hebt dan toch al de eerste kennismaking gehad en stapt dan wellicht iets sneller bij een muziekvereniging binnen. Wij hebben ervan genoten, ik kan deze workshop van harte aanbevelen. Alleen al om het feit dat je met iets nieuws bezig bent en met elkaar plezier maakt. Muziek brengt ontspanning, zeker als je samen muziek maakt.”