Xandra vertelt...

De energie die Xandra krijgt van het geven van de workshop Blaasinstrumenten is niet te beschrijven. Die blijft soms zelfs weken hangen, heeft ze gemerkt. Elke workshop die ze geeft is een feestje. De leukste anekdotes, meest gehoorde opmerkingen en grappigste reacties deelt ze graag.

Yes, het lukt me!
“O nee hè, moeten we daar echt op gaan blazen?” Dat is echt de meest gehoorde opmerking. Geen idee waar het vandaan komt, maar er lijkt in eerste instantie altijd een soort weerstand te zijn tegen instrumenten. Ik weet niet of ze hetzelfde zouden zeggen als er een willekeurige andere workshop aangeboden zou worden. Wat wel leuk is: na de workshop is eigenlijk iedereen enthousiast en is dat gevoel van het begin helemaal weg. Dan is ‘Ik denk niet dat ik het kan’, veranderd in ‘Yes, het lukt me!’

Trompet en pils gaan niet samen
Een compliment dat ik laatst kreeg, was dat ik zo goed meega in de dynamiek van de groep en toch de lijn weet vast te houden. Mijn achtergrond in het onderwijs helpt natuurlijk mee om een groep te begeleiden; ik voel wel aan wanneer je de touwtjes even kunt laten vieren en wanneer het tijd is om even serieus te doen. Ik moet zelf ook wel lachen om de deelnemer die in zijn ene hand een trompet en in zijn hand een biertje heeft. Het blijkt niet samen te gaan, echt niet en geloof me, we hebben het geprobeerd.

Brutaalste kindje van de klas
Ook al bepaalt het ‘lot’ wie welk instrument krijgt, het blijkt toch vaak te kloppen. De trompet wordt gezien als ‘het brutaalste kindje van de klas’ en komt op de één of andere manier ook vaak bij die persoon terecht. Je ziet de groep daar dan op reageren en dat is zó grappig. ‘Ja, natuurlijk hij zal de trompet niet hebben’, klinkt het dan.

Trots op het resultaat
Vrijwel alle deelnemers zijn trots op het resultaat. Het begint altijd met de eerste – meestal valse – tonen en aan het eind klinkt het ‘best goed’. We maken altijd een opname aan het eind en daarvan zegt elke groep: ‘die gaan we aan niemand laten zien’. Een paar dagen – soms uren – later staat dat filmpje dan gewoon op social media. Blijken ze tóch trots te zijn op hun prestatie.

Toeters en piepstokken
Er wordt héél veel gelachen tijdens de workshop Blaasinstrumenten. Ik leer zelf instrumenten ook heel anders zien: nooit geweten dan een klarinet een ‘piepstok’ is. Een verklaarbare bijnaam, als je er een beginner op hoort spelen. ‘Toeter’ is ook een veelgehoorde bijnaam. Logisch als je hoort wat sommigen ermee doen maar ik noem de instrumenten toch liever bij hun eigen naam. Tijdens de workshop mag het omdat het wat toevoegt aan het plezier.

Heb je ook zin om te ervaren hoe een workshop Blaasinstrumenten is? Hoeveel plezier je kunt hebben met je collega’s, vrienden of familie? Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.