De geheimen van de saxofoon
De saxofoon is een bijzonder instrument met een zeer kenmerkend geluid. Maar wat maakt dit instrument dan zo bijzonder? Laten we een paar weetjes over de saxofoon voor je op een rijtje zetten.
Menselijke stem
Er zijn veel mensen die beweren dat een saxofoon het dichtst bij de menselijke stem in de buurt komt. Dit komt doordat de saxofoon een enorme klankrijkdom heeft. Van mooi en lieflijk tot hard en ruig en alles wat daar tussen ligt.
Makkelijk instapniveau
Het bespelen van een saxofoon is eigenlijk niet moeilijk. Een trompet of trombone zijn bijvoorbeeld veel moeilijker om aan te leren. Als je serieus aan de slag gaat met oefenen, kun je na een maand al je eerste liedje spelen. Om dit op een trompet of trombone te kunnen, moet je toch écht even wat langer oefenen. Maar tijdens mijn workshop help ik je graag om dit gewoon te proberen.
Saxofoon XXL vs mini saxofoon
De grootste bespeelbare saxofoon ter wereld, ook wel subcontrabassaxofoon genoemd, is 2,8 meter lang. De laagste noot die dit reuze instrument kan halen, ligt net binnen het bereik van het menselijke gehoor. Dit instrument is te bezichtigen in het saxofoonmuseum in Dinant, de geboorteplaats van Adolphe Sax.
De kleinste, bespeelbare saxofoon ter wereld is slechts 30 centimeter lang. Deze saxofoon wordt ook wel soprillo of piccolosaxofoon genoemd. Hij klinkt een octaaf hoger dan de sopraansaxofoon.
De dag van de saxofoon
Jaarlijks vieren we op 6 november de dag van de saxofoon. Dit vieren we op de verjaardag van de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax. Met de saxofoon wilde Sax een instrument maken dat de souplesse van de strijkers had, de dynamische mogelijkheden van het koper en de klankmogelijkheden van het hout. En dat is hem ook goed gelukt!
Oorspronkelijk werd de saxofoon uitgevonden als verrijking van het symfonieorkest. Een klassiek orkestinstrument is het alleen nooit geworden.
Wil je ook eens een saxofoon bespelen? Neem gerust contact met mij op!